donderdag 30 augustus 2012

Dagboek

 
Ooit hield ik een dagboek bij. Een jaar of tien schreef ik vrijwel dagelijks over alles wat me bezighield en wat ik zoal meemaakte. Daarna had ik er geen behoefte meer aan. Ik woonde samen met vriendin R. van wie ik dacht dat zij mijn grote liefde was. Ik wist nog niet dat een grote liefde niet ‘iemand’ is. Ik hield van haar, maar voor een grote liefde was ik nog niet klaar. Ik was piepjong en veel te onrustig. Aan de ene kant dolgelukkig dat ik iemand had die mij leuk genoeg vond om haar leven mee te delen, maar tegelijk doodsbang iets te missen.
Ik speelde gemiddeld drie keer in de week met mijn bandjes 5 Slag een Wijd en The Dutch in jeugdhonken en café’s, en als ik niet moest spelen ging ik ‘uit’. Ik wilde altijd mensen om me heen; thuis kwamen de muren op me af. Dat is geen basis voor een grote liefde.
In mijn dagboek schreef ik het allemaal zo eerlijk mogelijk op, hoewel er ook wel een soort van ijdelheid in doorklinkt als ik het nu teruglees. Een lefgozertje dat heel stoer al zijn angst en onzekerheid overschreeuwt, en hoopt dat toekomstige (posthume) lezers onder de indruk zullen zijn. Veel geldzorgen ook trouwens in die dagen, maar goed, we waren jong.
Ik voelde me vrij om te schrijven wat ik wilde omdat ik zeker wist dat R. het niet zou lezen. Ik hoefde mijn dagboek ook niet te verstoppen, we respecteerden elkaars privacy, vertrouwden elkaar.
Mijn moeder hield ook een dagboek bij. Dat lag gewoon op de keukentafel. Daarin schreef ze al haar woede en frustratie van zich af. Ze vond het best als we er in lazen, maar ze waarschuwde wel: we zouden er niet blij van worden. Ze schreef niet veel over ons, en nooit aardig, maar we hoefden het immers ook niet te lezen. Ik keek er wel eens in als het open lag, en inderdaad: in haar kribbige en moeilijk te ontcijferen handschrift las ik in kort pretentieloos proza hoe wanhopig ze was.
Ook Bibian heeft een groot gedeelte van haar leven een dagboek bijgehouden. Ik heb er nooit in gelezen, maar heel soms las ze me er iets uit voor. Schrijnende verhalen over haar jeugd. Hilarische verslagen van bizarre non-gesprekken die ze met haar moeder voerde. Veel gebrom van haar structureel humeurige vader. Het sprookje van het lelijke jonge eendje.
‘Doe er iets mee,’ zei ik altijd. ‘Meer dan genoeg stof voor een roman, filmscenario, kinderboek of wat dan ook. Iemand die zo goed kan schrijven heeft de verantwoordelijkheid iets met z’n talent te doen.’
Dan glimlachte ze een beetje triest en borg de schriftjes weer op.

4 opmerkingen:

 1. Tja, lees ze als je er aan teo bent en dan nogmaals om wat meer emotionele afstand te kunnen nemen en beslis dan of je er iets mee wilt doen, voor jezelf en de kinderen of voor de hele wereld. Jullie beiden hebben zoveel schrijftalent, Bibian en jij, dat er een zeer leesbaar verhaal tevoorschijn zal komen. Het is in geval een kostbaar bezit. Keep on the faith!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik sluit me bij neeltje aan
  ooit had ik ook een dagboek
  weggegooid jaren
  na de dood van mijn moeder
  met mijn diploma's
  tussen de andere rommel
  maar het schrijven
  van mijn moeder
  heb ik nog
  en doordat
  alles wat jij opschrijft
  ga ik terug in de tijd
  en las ik wederom weer
  hoeveel pijn ze heeft gehad
  ze schreef:
  ik sta van binnen in brand
  botkanker en nog veel meer
  zij heeft ook haar woede
  en frustraties
  van zich afgeschreven anno 1973
  met haar bijna
  onleesbaar handschrift
  mijn vader was een stille man
  harde werker
  man van weinig woorden
  binnen vetter
  had hij achteraf
  ook alle reden toe
  nu begrijp ik hem wel
  ikzelf heb ook jaren verprutst
  met wat ik dacht
  de liefde van mijn leven
  verloren 13 jaar
  maar des te meer
  waardeer je de echte soulmate
  ik ga mee op reis door de tijd
  zag ook de bloemgracht voor me
  waar mijn opa woonde
  schuin boven de zeepfabriek
  ook heb ik nog een blauwe maandag
  in een bandje gezongen
  nu zou ik het niet meer durven
  het laatste begreep
  ik wel van je vrouw
  ik heb het ook in mijn hoofd
  een plaats gegeven
  dat wilde ze
  haar ouders niet aandoen
  maar jij...............
  het staat je vrij om te doen
  wat je denkt dat goed is
  als je er aan toe bent
  je pen kan een wapen zijn
  en verbaal ben je goed

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan zit ik nu waarschijnlijk als één van de eersten te lezen in Paniekspinnen en te luisteren naar de bijgeleverde cd met liedjes van Bibian. Vreemd. Maar ook mooi, heel mooi. Heb meteen nog een exemplaar van het boek gekocht voor een jarige vriendin. Bibian, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen