zondag 26 augustus 2012

Camperen

 

Om niet meer te achterhalen redenenen besloten Bibian en ik op een dag met de kinderen te gaan kamperen in Nederland. We schaften een tent aan, matrasjes, slaapzakken en een tweepitter. Optimistisch boekten we twee weken vooruit op een camping in Drenthe.
Bij aankomst bleken wij niet te mengen met de andere kampeerders. We hadden de verkeerde tent, de verkeerde kampeerspullen en de verkeerde kinderen. Alle peuters hadden staalblauwe ogen, kort opgeschoren witblond haar of blonde krullen. Al konden ze nauwelijks lopen, allemaal droegen ze zwembroekjes of bikinitopjes. Onze jongetjes hadden lang haar en liepen de hele dag poedelnaakt over de camping. ‘Is dat een jongetje of een meisje?’ werd ons gevraagd. ‘Wat denk je zelf?’, antwoordden wij.  Ons leek het bepalen van het geslacht bij blote mensenkinderen niet extreem moeilijk. ‘Ja maar ze hebben lang haar meneer.’
We vermaakten ons met het bekijken van de diverse, door de ANWB over het landschap gedistribueerde hunebedden, volgden braaf de door dezelfde wielerbond uitgezette fiets- en wandelroutes en probeerden ons niet al te boos te maken over de stupiditeit van onze mederecreanten.
Om zes uur begon men overal om ons heen de aardappels te schillen en om acht uur stonden alle kindertjes met hun moeders in de rij bij de washokken met de tandeborsteltjes al in de aanslag. Wij moesten dan vaak nog bedenken wat we zouden gaan eten of zelfs nog ergens boodschappen zien te doen.
Omdat er een wespenplaag heerste en het twee dagen achter elkaar stortregende besloten we na een krappe week dat kamperen niets voor ons was. We pakten de tent en de rest van onze verregende bezittingen in onze huurauto en reden teleurgesteld terug naar Amsterdam.
Dat was eens maar nooit weer, zeiden we tegen elkaar.
Vreemd genoeg zijn we het jaar daarop toch weer gaan kamperen. Wij hadden inmiddels ons trouwe Mercedes Vitobusje aangeschaft en zijn daarmee ‘helemaal’ naar Normandië gereden. We bleken te hebben geboekt op een camping met vrijwel alleen landgenoten. Ook daar voelden we ons niet thuis, maar we begonnen toch wel iets van de lol van kamperen te begrijpen. Het was het buitenzijn dat ons er zo in aantrok, en het tijdelijk verlost zijn van alle materiële balast. Geen overbodige televisietoestellen, cd-spelers, ijskasten of magnetrons. Alleen het hoognodige.
Maar Frankrijk was het niet voor ons. Het blijft nu eenmaal toch een aangeharkt truttenland. We zochten het steeds zuidelijker en trokken op een dag maar eens de Pyreneeën over. Dat begon er al meer op te lijken.
En uiteindelijk vonden we ons geluk in obscure campings in de bergen in het zuiden van Spanje, met weinig of geen comfort, alleen onnavolgbaar  snel pratende Spanjaarden met een volstrekt on-Hollands ritme waar wij ons graag aan aanpasten. Die zomers konden ons niet lang genoeg duren.  

 
 11 opmerkingen:

 1. Dierbare herinneringen waarbij er helaas eentje uit het verhaal weggevallen is. Dat besef is schrijnend, steeds weer. Toch is het goed om die herinneringen te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat laatste van Spanje
  heb je goed begrepen
  vroeger toen ik klein was
  gingen wij 6 weken
  dat was toen half jaren 50/60
  dus lang geleden
  heel bijzonder
  tv bestond wel
  maar cd -spelers
  ijskasten magnetrons
  betond toen nog niet
  mijn fijnste vakanties
  niks moest
  alles mocht
  zoals jij zei;
  we deden maar wat
  legio vriendjes en vriendinnetjes
  van alle nationaliteiten
  maar dat wat
  was heerlijk
  in Nederland
  pasten we er ook niet tussen
  nu waar ik woon
  nog steeds niet
  kennelijk ben ik
  nog steeds anders
  nederland is ook een
  "aangeharkt" ..........land

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. wat me opvalt
   is dat de reacties minder
   en minder worden
   we zijn nu een maand verder
   of zie ik het verkeerd
   ook op facebook
   zie daar ben ik ook anders in
   gelukkig ben ik anders
   niet meer en niet minder
   gewoon anders............
   doorgaan met schrijven hoor

   Verwijderen
 3. Ik reageer niet vaak, wel lees ik alles. Bibian is van hetzelfde bouwjaar, ergens voelt dat vertrouwd. Ik voel me soms een gluurder in je hart, hoe jij het verlies van je lief omzet in woorden die ik lees. Bedankt, Klaas, voor het mee mogen lezen. In september staan de paniekspinnen in mijn kast, om nog vele malen te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geweldig om te lezen klaas! Sommige mensen zijn ook ongelofelijk kortzichtig, als je niet in het gareel past...
  fijn dat jullie toch nog een camping hebben gevonden die wel leuk was!
  Hou de herinnering vast!!
  veel warmte voor jullie gewenst!
  take care..
  en ik zal Bibian's boek straks ook zeker kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaar! Toen wij een kind kregen dachten we ook, we gaan kamperen, is leuk voor het kind. Daar stonden we dan met onze doorgezakte vouwwagen in hippiekleuren, tussen de aangeharkte Duitse tenten, die compleet waren ingericht met witgoed en al.. Na een week regen werd ik bijna gek en zijn we vertrokken. En ook wonen in Drenthe, wat wij als ex-Amsterdammers nu sinds vijf jaar doen, is soms even wennen (voor alle partijen). Was ik met mijn peuter in een speeltuin, vroegen kinderen of het een meisje was, want hij had een roze shirtje aan...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waar hebben jullie de tent vandaan? Op de onze site Tenten en kamperen is van alles te lezen over tenten, kamperen en meer.

  Wellicht iets leuks om over te schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In plaats van in het aangeharkte truttenland dat Frankrijk mijns inziens inderdaad is, kun je het ook leuk hebben in eigen land, zo ontdekten manlief, de kinderen en ikzelf afgelopen zomer. Een leuk alternatief voor een camping is een eigen boerderij die je tot je beschikking hebt, wellicht een leuke tip voor de komende zomers?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om te lezen, zo herkenbaar namelijk! Mijn vrouw en ik hebben wel gemerkt hoe belangrijk het is om op een camping te zitten die een beetje past bij de eigen wensen. De eerste keer kamperen was voor ons ook een zoektocht... Daarna wordt het alleen maar leuker!

  Veel plezier de volgende keer

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk om te lezen zeg! Het is inderdaad van belang om bij de juiste camping te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen