maandag 6 maart 2023

 In april, mei en juni 1989 speelde ik met mijn gitarenseptet The Seven Slowhands een reeks concerten in de Sovjet Unie, Mongolië, de Volksrepubliek China en Indonesië. We speelden muziek die ik speciaal had gecomponeerd voor het septet dat bestond uit gitaristen Vincent van Warmerdam, Corrie van Binsbergen, Edwin Ligteringen, Franky Douglas, Hans Croon, John van der Veer en mijzelf. Ik hield een dagboek bij.

17 mei
’s Morgens met Jochum, Willem en Hans de stad in om kaartjes voor de boot naar Hong Kong te kopen. We bezoeken twee kantoren waar ze die verkopen, maar niemand spreekt een woord Engels. Hoewel we met handen en voeten wel duidelijk kunnen maken wat we willen, durf ik het toch niet aan om zoveel geld uit te geven aan onduidelijke tickets. Onze Chinese gastheren moeten ons maar helpen. Vanaf de haven lopen we terug naar het hotel door de drukke winkelstraten en markten van Canton. Wat een drukte en wat een mensen.
    Ik breng de middag door in het hotel en ’s avonds ga ik met Jochum, Willem en Hans met de taxi naar Culture Park, een soort pretpark met een draaimolen, een rolschaatsbaan, een monorail, Chinese opera, film, een stijle wand waar jongetjes zonder helm levensgevaarlijke capriolen uithalen op glimmende motoren en ander fraais. Als we om half twaalf terugzijn in het hotel kunnen we vanuit ons raam nog net het laatste staartje van een studentendemonstratie zien. De acties hebben zich nu echt door heel China uitgebreid en de spanning stijgt. Aan de eisen van de studenten is nog steeds niet voldaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten