dinsdag 18 september 2012

Familie

 
Hoe belangrijk is familie? Volgens familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt is familie essentieel. Bibian had van een vriendin twee sessies met Else-Marie kado gekregen als een soort therapiebon, omdat ze zo’n slechte relatie met haar moeder had. Else-Marie maakte graag tijd voor haar vrij. Het belang van familie en traditie is haar stokpaardje, en ze biedt graag hulp bij het oplossen van familieconflicten. Ze had dolgraag ‘oma’ een keer ontvangen in haar kleine keukentje in de Amsterdamse binnenstad, maar het heeft niet zo mogen zijn. Oma was niet te vermurwen. ‘Daar trap ik niet in,’ was haar reactie toen Bibian het voorstelde. ‘Dat is toch allemaal eenrichtingsverkeer!’ Het was de laatste keer dat ze elkaar spraken.
Ik mocht zelf ook een keer mee naar Else-Marie en moest haar bij die gelegenheid beloven dat ik na Bibian’s dood het contact tussen ‘oma’ en onze kinderen niet in de weg zou zitten. Waarom dat contact zo belangrijk was, heeft ze me niet helemaal duidelijk kunnen maken, maar dat er veel vanaf hing wel. Ik vond Else-Marie sympathiek, overweldigend en licht intimiderend.
Zelf heb ik nauwelijks familie. Mijn ouders hadden allebei wel familie, maar onderhielden beperkt contact. Mijn moeder haatte haar vader en ik denk dat dit niet geheel ten onrechte was; haar moeder was al dood voordat ik geboren werd. Ze was min of meer gebrouilleerd met haar twee oudere zusters. Niet met haar jongere zuster, maar die was een ‘mongooltje’ dus dat telt niet.
Mijn vader kwam uit een groot gezin, maar hij was een nakomertje. Hij voelde zich daarom weinig serieus genomen, behalve door zijn iets oudere zuster, mijn tante H. met wie hij een goede relatie onderhield.
Hoewel ik tientallen neven en nichten heb, zie ik ze weinig. Voor zover ik weet zijn er geen gezamenlijke kerstdiners of reünies. We spreken elkaar graag op begrafenissen, beloven elkaar dan beterschap, maar doen daar vervolgens niets mee.
Mijn eigen ouders zijn jong gestorven, waardoor ik redelijk vroeg op eigen benen kwam te staan. Heel verdrietig, maar ook enorm bevrijdend. Er werd niets meer van mij verwacht, ik hoefde ineens nergens meer aan te voldoen. Een last viel van mijn schouders; ik kon gewoon gaan doen wat ik het liefste deed, en hoefde me niet meer schuldig te voelen als ik niet meteen succesvol was. Geen schijn meer hoog te houden.
Eigenlijk iedereen die ik er over spreek heeft een getroubleerde relatie met zijn of haar ouders, of met andere familieleden. Variërend van lichte wrevel tot uitgesproken haat. Ik ben regelmatig getuige geweest van plotselinge woedeuitbarstingen tijdens kerstlogeerpartijen in de ouderlijke huizen van ex-en. Ik heb aangezeten bij stroef verlopende familiediners, waar het steeds over iets anders bleek te gaan dan waar ik dacht dat het over ging.
Bibian’s ouders blonken uit in onverschilligheid en afwezigheid. Ook een grote bron van frustratie.
Ouders zouden geen ambities voor hun kinderen moeten hebben, denk ik wel eens. Je steunt ze in alles, maar je dringt ze niets op. Zoiets. Volstrekt onmogelijk natuurlijk.
Zou je ook familietherapeuten hebben die je helpen om van je familie af te komen?  

7 opmerkingen:

 1. Je zou "Hoe overleef ik mijn familie" van John Cleese en Robin Skinner eens moeten lezen, Klaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het ronduit stuitend dat ze jou dat heeft laten beloven. Destijds toen jullie samen bij haar waren geweest maakte Bibians verslag me ook al zo boos. Die 'pareltjes' waar deze mevrouw het over had. Bah wat fout! Wat zij doet komt in feite op hetzelfde neer als wat in veel families gebeurt en waar veel mensen nu juist zo onder lijden, namelijk emotionele chantage.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. sluit me bij marianne helemaal aan
  familie van mijn vaders kant
  allemaal helemaal leuk
  van mijn moeders kant
  allemaal geschift
  daar kan je nooit vrede mee houden
  wat je ook probeert
  dus probeer ik niet meer
  en broers en zusters
  heb ik ook niet
  ben blij toe
  kunnen ze me ook
  de hersens niet in slaan
  of jaloers worden
  waarop op dat ik ziek ben?
  en altijd zuinig geweest
  hard gewerkt............
  zoals bij de broers en zusters
  van mijn moeders kant
  oma's nooit gekend
  opa's van vaders kant normaal
  van moeders kant een nare zure man
  (evenals de moeder van mijn man)
  ook zo'n verwende zure vrouw
  met erge stemmingen beiden
  gewend dat hij/zij altijd gelijk had
  want hij was kapitein
  maar voor zijn kinderen zorgen
  dat deed hij niet
  dat probleem legde hij bij
  mijn vader en moeder neer
  ondanks dat hij hertrouwd was
  die had er geen zin in
  mijn ouders hebben als "huwelijkscadeau"
  19 jaar voor broers en zussen gezorgd
  in huis welteverstaan, bij ons
  altijd ruzie
  en betalen deed hij ook niet mijn opa
  voor die kinderen
  daar kon mijn vader voor opdraaien
  want kinderbijslag of zoiets
  bestond toen nog niet
  toen kwam mijn moeder te overlijden (49)
  nooit meer wat vernomen
  toen ze het huis uitgingen
  voor twee jaar een dochter(nichtje)
  van een broer contact mee hersteld
  is dus precies 3 jaar goed gegaan
  goed voor haar en man en kind geweest
  april deed die zo idioot door de telefoon
  tegen mij snap nog steeds niet waarom
  heel hatelijk, omdat ze geld van me wilde
  ben ik daar alleen maar goed voor
  terwijl ze jaar en dag met
  2 salarissen met geld hebben gesmeten
  nou is ze beledigd
  nou dan toch niet meer
  die dachten zeker dat ik in hun val zou lopen
  en laat else marie
  maar lekker op haar stokpaardje zitten
  familie bahhhhhhhhhhhh
  jouw kinderen hebben het goed gezien
  dat gaf je aan
  in een aantal blog's terug
  jij doet het goed
  en voor bibian vindt ik het zo sneu
  een drol van een moeder
  sorry van mijn woordkeuze

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig zijn er ook andere families. Ik voel me rijk dat wij liefdevolle ouders hadden en dat ik een geweldige brooer en zus had. Ik mis ze nog steeds.
  Jenny van Dorp

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bibian heeft zo te lezen wel de traditie van mild gezegd "niet zo vriendelijke, achterdochtige moeders" doorbroken. Want zo te lezen was oma ook niet echt een gezellige moeder voor Bibian's moeder. Maar Bibian was wel een warme moeder, die bij elk kind in bed kroop om naar het verslag van de dag te luisteren. Gelukkig dat zij zich ontdaan heeft van haar moeders/oma's erfenis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarom laat een familietherapeut jou, op zo'n kwetsbaar moment een belofte doen? Behoorlijk vooringenomen en bijna een belediging. Hoe jij en jullie kinderen hier ook in staan, Klaas, voel je vrij om samen met hen hierin je weg te vinden.
  Jij en Bibian hebben liefde en verbondenheid in jullie gezin voorgeleefd en de liefde die jullie in je hebben zal zich in de toekomst vermeerderen tot een warme familie.

  BeantwoordenVerwijderen