zaterdag 1 september 2012

Jailbreak

 
Ik lig met Swip in het ‘grote’ bed. Het is vrijdagavond, half elf. Sinds Bibian dood is slaapt hij niet graag alleen op zijn kamer. Dat begrijp ik best. Het mag niet altijd, maar met enige regelmaat slaapt een van de kinderen boven. Soms, als het hard onweert of stormt, slapen we allemaal boven.
Swip speelt naast me met zijn iPod, die de vader van een klasgenootje voor hem ge-jailbreaked heeft. Nu kan hij alle apps gratis downloaden en het Apple logo vervangen voor een peer of iets anders. Hij weet inmiddels zelf ook alles van jailbreaken en heeft het al met mijn iPhone gedaan. Ik was er een beetje huiverig voor, maar ik wilde hem graag laten zien dat ik hem vertrouwde. Hij is nu licht teleurgesteld dat ik niet de hele dag apps download en het logo nog steeds niet heb veranderd. Hij wil ook de Apple TV ‘kraken’ zodat we voortaan gratis films kunnen kijken. Een moderne vorm van proletarisch winkelen, zou je kunnen zeggen.
Swip heeft absoluut de flair voor computers van zijn moeder georven. Hij heeft geen enkele schroom om gewoon wat toetsen in te drukken, met zijn muis op knoppen te klikken en zo spelenderwijs uit te vinden hoe apparaten of programma’s werken. Een talent dat ik niet bezit. Misschien omdat ik al veertig was toen ik mijn eerste computer kocht, maar ik denk dat het dieper zit.
Het is vermoedelijk een combinatie van talenten. Nieuwsgierigheid, creativiteit, onbevangenheid, logisch inzicht, improvisatievermogen. Hij heeft het allemaal. Ik denk dat hij ondanks de door mij ingestelde parental controls heel wat meer op zijn scherm krijgt dan ik weet. Misschien is dat ook niet zo erg, straks is het toch niet meer tegen te houden, en ik heb sowieso geen idee waar hij bij vriendjes allemaal naar kijkt. Ik kan moeilijk elke vijf minuten zijn kamer binnenstormen om te controleren wat hij doet.
Ik vermoed dat hij en zijn vriendjes een bovenmatige belangstelling hebben voor seks, maar dat had ik zelf ook. Zolang het onbereikbaar was, werd ik er door geobsedeerd. Gelukkig ben ik al vroeg voorgelicht en gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren door mijn oplettende en bezorgde moeder. Daar ligt nu zeker ook een taak voor mij.
Verder speelt hij voornamelijk Minecraft. Alleen of met anderen met wie hij dan via Skype contact heeft. Hij bouwt de meest waanzinnige huizen, dorpen en schepen met uitsluitend vierkante blokken. Het wiel hebben ze nog niet uitgevonden bij Minecraft.
Ik denk dat mijn eigen ouders vrij goed wisten wat ik allemaal uitspookte, maar ik vraag me af of mijn generatie dat ook nog wel weet van onze kinderen. Ik vind eigenlijk dat ik ook eens zou moeten Minecraften, maar ik merk dat ik me er moeilijk toe kan zetten.

2 opmerkingen:

 1. logisch dat ze "bang" zijn
  dat slapen bij jouw
  gaat vanzelf over
  en eerder misschien dan je lief is
  wat ontzettend goed van je zoon
  je zet een aantal dingen op rij
  vooral logisch inzicht
  want dat is de computer
  logica net als wiskunde
  en niet te vergeten
  nieuwsgierigheid
  dat ben ik wel
  maar wiskundig een nul
  was 60 jaar
  toen ik mijn diploma haalde
  voor de computer
  er is een wereld
  voor mij opengegaan
  omdat ik de kleinkinderen
  wilde helpen voor school
  was dus een onbeschreven blad
  wat dat betreft
  en wat betreft voorlichting
  vinger aan de pols houden
  en met de jongens praten
  en zeker ook
  met je dochter t.z.t.
  lulu heeft dat ook nodig
  die schrikt zich anders
  zo zonder moeder een ongeluk
  van wat er allemaal
  met haar lichaam gaat gebeuren
  en niet zomaar
  door een wildvreemde vrouw
  maar iemand die ze vertrouwd
  het zal moeilijk zijn
  maar niet onmogelijk
  alvast een fijne voortzetting
  van je week-end

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Klaas, door jouw verhaal over met Valentijn op de Eiffeltoren heb ik me over mijn hoogtevrees gezet, helaas was de top bij ons wel open en ben ik dus helemaal naar boven geweest. Ik hield me toen ik daar stond steeds maar voor, het komt in golven en het zakt dus zo wel af. Dat gebeurde ook en kon ik ook nog van het uitzicht genieten en heb ik mijn op die dag jarige dochter blij gemaakt door mee te gaan. Dus heel erg bedankt voor jouw verhaal. Ik heb in de Sacre Coeur nog even een kaarsje voor Bibian en jou en de kinderen gebrand.
  Laat Swip maar gaan hoor, ik heb ook zo'n kind die zo handig is met computers. Je geeft hem drie onderdelen en hij zet een goed werkende PC in elkaar. Heel handig om zo'n expert in huis te hebben als mijn laptop weer eens vastloopt. Maandag start hij met zijn studie informatica. Groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen