vrijdag 19 oktober 2012

Weduwnaar


Weduwnaar. Er kleeft iets tragi-komisch aan dat woord. Een man hoort niet alleen achter te blijven, zeker niet met jonge kinderen. Die hebben een moeder nodig. Moeders staan voor daadkracht en energie, die weten wel hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Lady Madonna; niet mijn favoriete Beatle liedje.
Ik ken eigenlijk ook geen mannen die in mijn positie verkeren. Wel vrouwen. Er zullen vast verenigingen van lotgenoten bestaan, maar ik geloof dat ik daar nog even mee wacht.
Weduwnaars moesten maar liever zo snel mogelijk hertrouwen is de communis opinio. Vroeger gebeurde dat vaak met een jongere zuster van de overleden vrouw. Mijn oma was de jongere zuster van de aan de Spaanse griep gestorven eerste vrouw van mijn opa. Wel zo makkelijk, zal hij gedacht hebben. Misschien werd het huwelijk voor hem gearrangeerd, was hij zelf niet tot handelen in staat. Hij hield lang niet zo veel van mijn oma als van zijn eerste vrouw, en heeft haar dat altijd verweten: waarom leek ze niet meer op haar zuster.
Zijn mannen echt zo simpel; eerst zoeken ze zich een vrouw die op hun moeder lijkt, en daarna, als het noodlot toeslaat een vrouw die op hun eerste vrouw lijkt. En het is waar: Bibian deed mij wel degelijk aan mijn eigen moeder denken. Niet meteen, maar later steeds meer.
Nu moet ik dus op zoek naar een surrogaat Bibian. Een tweedehandsje. Om die dan vervolgens te verwijten dat ze ‘het’ niet is. Man zoekt grappige, aantrekkelijke, hoogbegaafde schrijfster, vormgeefster, zangeres, bassiste die goed Spaans spreekt, een passie voor koken heeft en Shakespeare uit het hoofd citeert. Afschuwelijke ouders geen bezwaar. Hmm.
Ik merk dat langzamerhand het huis verandert, de sfeer verandert, de taal verandert.
Eerst deden we alles alsof je er nog was. Alsof je elk moment terug zou kunnen komen. We dekten de tafel nog voor vijf, hielden elkaars handen vast en zeiden veelbetekenend: één voor allen, allen voor één, omdat we nog steeds hoopten dat je dan beter zou worden. Dat doen we nu niet meer. Een heel enkele keer nog als we je toevallig allemaal tegelijk heel erg missen. Als ik iets kook wat jij altijd maakte.
We lachen minder met elkaar. Dat mis ik wel heel erg, dat uitbundige. Ik weet zeker dat het wel weer komen gaat. We zijn er gewoon de types niet naar om te blijven somberen; daarvoor houden we teveel van het leven en zijn we ook te egocentrisch.
Maar nu missen we je nog heel erg. Lulu vroeg me vanmiddag, toen we oorbelletjes voor haar hadden gekocht in die winkel in de Damstraat waar ik ze voor jou ook vaak kocht, of ik dacht dat jij al zand geworden was. Eerst begreep ik niet wat ze bedoelde. Nee, zei ik toen. Nog niet. Dat duurt nog wel even, maar precies wist ik het ook niet. Waarom wil je dat weten, vroeg ik haar. Zomaar. Ze wist het zelf ook niet precies. Toen zijn we koffie en warme chocolademelk gaan drinken in café De Pels.
Ik maakte een foto van ons samen aan de bar, en daar was je opeens: ik hoef helemaal geen advertentie te zetten: ik heb mijn surrogaatje allang in huis. Mijn eigen kleine lieve tweedehandsje.

8 opmerkingen:

 1. ha ja hier een weduwe -van 48-
  Schrijnend herkenbaar je verhaal. En nu, 2 jaar later precies deze week, wil ik niet iemand die een kopie is van mijn lief. Dat heeft overigens lang geduurd, dat (onmogelijke) verlangen naar vertrouwd.

  Hij is inmiddels naar de achtergrond, en dat is een fijne plek. Ik geniet van al het goede, heerlijke wat we hadden en probeer zijn leven met hem toe te passen op het nu.
  Dat lukt aardig, ik ben goed bezig vind ik zelf. Maar het is 's avonds nog te vaak te leeg, dat wel.
  Ik zie wel dat tijd nodig is om het weer leuk met jezelf te krijgen. Trek er maar een jaar en meer voor uit. Zoiets. Sterkte en liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. niemand maar ook helemaal niemand
  kan je hier in raden
  of advies geven
  ook al denkt men van wel
  wat bij de een een jaar duurt
  kan voor de ander
  b.v. 30 jaar duren
  en soms
  komt het helemaal niet meer voorbij
  zelfs geen
  surrogaat

  BeantwoordenVerwijderen
 3. dag Klaas , hier Jezebelle ik denk dat je het tijd moet geven , want eerlijk is eerlijk ik ken jouw dame alleen maar van dat filmpje maar het was zo'n mooie dame van binnen en van buiten dat ben ik bijna zeker en jullie hadden zoveel samen en dan bedoel ik niet alleen de kinderen en materiele zakens maar sommige koppels hebben nooit wat jullie mochten hebben en het is daarom niet minder goed misschien zelfs beter dat de vrouw die verder mee gaat met jullie op pad niet op haar lijkt dan moet ze dat alvast niet winnen beter zijn dan je vrouw,zoals ze vertelde je moet een goed recept hebben voor chocolade taart ... zag je de film chocola moet je es naar kijken met de kids ...dit ter zijde maar alle boeken van deze schrijfster zijn super en ja spaans ben ik ook dol op rode rozen en tortilla's is een prachtig boek je vrouw las het messchien ...wat ik nog wil vertellen dat is dat jullie iets hadden net als J.Brel bezingt in ne me quitte pas (die tekst) en wat Patricia Kaas zingt in : il me dit que je suis belle... of zoals in het liedje burbugas de amor (luchtbellen van de liefde ) sorry het spaans schrijven zit ver weg...als ik haar hoorde zingen je vrouw en zag zingen en zag hoe jullie het hadden als gezin echt waar que sera sera geef het tijd .. lieve groet en sorry voor het van de hak op de tak...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeps ,Klaas dit komt hard binnen .Poor Lulu ...zo klein en zo mee bezig ..maak er het beste van ...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je eigen lieve kleine grootse eersteklasje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na maanden lezen toch maar eens reageren. Twee weken lang ligt jullie cd op de cd-speler (uit het boek van Bibian), met Mercy op repeat. Hartverscheurend, die stem van haar. Heb mn eigen gezin en werk maar denk elke dag aan jullie en lees elke dag jouw blog. Wonderlijk toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Klaas, als je eens behoefte hebt om een pils (of meerdere) te drinken, ik hou me aanbevolen. Ook een vijftiger.
  Paul.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. zou als ik jouw was maar eens de ad bijlage lezen van dit week-end afgelopen zaterdag, over surrogaat moeders, herkenbaar voor mijzelf en dat gun je je ergste vijand niet, hertrouwen is goed, maar verwacht niet van je kinderen dat ze haar nog accepteren ook, hier zijn er twee die hebben na 1981 zoveel wrok, ze moeten me niet
  wat ik ook doe wat ik ook zorg, zeg of niet zeg het is te erg voor woorden 23 jaar probeer ik het nu al het is niets het word niets en zal nooit wat worden maar ronduit in mijn gezicht zeggen doen ze ook niet onderhuids getreiter als de vader er niet bij is stiekum achterbaks, liefde krijg ik niet, terwijl met huwen was ik zo blij met ze......................

  BeantwoordenVerwijderen