zondag 11 november 2012

Stiefmoeder


Lulu trapt naar een denkbeeldige vijand, doorklieft met haar handen de lucht als een volleerd karatika, doet nog een achterwaardse ‘schop in het gezicht’, wuift dan sierlijk haar handen vertikaal langs haar gezicht als een soort gekruiste vissestaarten.
Ha! Ho! roept ze er theatraal bij. Als jij ooit op iemand verliefd wordt papa, dan sla ik haar het huis uit. Stiefmoeders komen er hier niet in.
Ze doet haar moeder na, die op haar beurt Diana Rigg nadeed in haar rol van Emma Peel. Dat kon Bibian al redelijk overtuigend, maar Lulu doet het minstens net zo goed.
Ik had het er aan tafel met de kinderen over dat ik misschien ooit weer een vriendinnetje zou hebben. Verliefd zou worden. Of dat bespreekbaar was.
Ja maar je houdt toch het allermeeste van mama, zegt Lulu.
Ja natuurlijk, antwoord ik. Maar het een kan toch naast het ander bestaan. Als ik op iemand verliefd zou worden, betekent dat toch niet dat ik niet meer van mama houd?
Ik wil geen stiefmoeder.
Ik zeg dat daar ook helemaal geen sprake van is.
Moeten we daar dan mama tegen zeggen, wil Swip weten.
Nee natuurlijk niet, dat zou idioot zijn. Jullie hebben maar één moeder en dat is Bibian. En dat zal ook altijd zo blijven. Jullie gaan nooit en te nimmer iemand anders mama noemen.
De kinderen kennen de verhalen over mijn eigen ‘boze’ stiefmoeder, en de weinig daadkrachtige rol die mijn vader toen speelde. Ze kennen ook nog andere verhalen over stiefmoeders die weinig enthousiasmerend zijn.
Ik weet niet of ik wel de rest van mijn leven alleen wil blijven, zeg ik vertwijfeld.
Maar je hebt ons toch, zegt Lulu. Dan komen wij gewoon om de beurt bij jou in het grote bed slapen.
De rest van mijn leven?
Waarom niet papa.
Valentijn en Swip snappen het wel, geloof ik. Maar Lulu wil er niet van horen. Mischien had ik er niet over moeten beginnen, maar het is wel iets waar ik over nadenk. En ik wil onder het eten wel eens over iets anders dan over Dubstep en Minecraft praten. Het mag toch ook wel eens over een grotemensen onderwerp gaan.
Ik zeg dat verliefdheid iets is dat je overkomt. Een soort ziekte. Dat je dat niet zelf in de hand hebt. En dat ik niet wil uitsluiten dat ik ooit weer verliefd zal zijn.
Lulu kijkt me wantrouwig aan.
Maar mama is toch de allermooiste?
Ja, mama is de allermooiste.
En de allerliefste?
Ja, ook de allerliefste.
Maar waarom zou je dan verliefd worden?
Eet wat van je sla, Lulu. En neem nog een paar happen pasta. Het is al kwart voor acht. Jullie moeten naar bed. 

12 opmerkingen:

 1. Mmmmm, mooi ...
  Fijn dat je wéér de puf vond om te schrijven.
  Elke dag! Echt fantastisch.
  Om naar uit te zien en te koesteren.
  Sterkte met alle gevoelens.
  En veel groeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zit nu te huilen
  want ik ben zo'n "stiefmoeder"
  en letterlijk eruit gemept
  ze moeten me niet
  na 25 jaar nog steeds niet
  wilde alleen maar liefde geven
  groetjes patty

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klaas,
  Goed dat je vooruit durft te denken; mogelijk weer eens verliefd zou kunnen worden.
  Dat kinderen daar (zeker nu het nog zo kort geleden is) daar anders tegen aan kijken is gewoon een feit (velen zijn daar jou - en mij - in voor gegaan).
  Voor mezelf weet ik dat ik daar heel voorzichtig mee om zal moeten gaan.
  Vaak hoor je dat een nieuwe liefde afstand brengt tussen die persoon en de kinderen, maar vaak kan het ook heel goed gaan. "Forceren" is daarbij uit den boze.
  Ongetwijfeld zal je daarbij het juiste inzicht hebben/vinden.
  In een vorig bericht schreef iemand dat jouw volgers een reactie geven met goede bedoelingen. Ook bij mij is dat zo.

  Wil je eens "bloggen" hoe JIJ dat ziet/ervaart en of waardeert??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Papa hoort bij moeder=Bibian. Kinderen kijken nog niet verder dan dat, elke vrouw die op moeders plek komt is geen Bibian en dat willen ze niet. Logisch.
  Pas als er wel eens iemand over huis komt die ze leuk vinden, kunnen ze diegene zien als de persoon die ze is en geen vervanging van Bibian. Als het zover komt, introduceer die vriendin dan zoals je nu ook vrouwen over de vloer hebt; gezellig, leuk mens, later komt het wel, als het van beide zijden klikt, om een stap verder te gaan. Maak je maar geen zorgen nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is goed om het te benoemen, nu al. Dit is het leven. Eens zal er misschien een vrouw zijn, naast je. Ik rommel er ook in voort. De seks, de aandacht en gesprekken zijn fijn en belangrijk, maar ik blijf nog teveel vergelijken. Zo geef ik mezelf maar zeker ook die ander geen kans. Te vroeg (nog) voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klaas neem je tijd. Het is nog maar zo kort geleden. Geen vrouw kan Bibian vervangen. Een verliefdheid moet je nooit uitsluiten. Maar alles wat nu op je pad komt kan surrogaat zijn. Het is om de pijn te verzachten, de angst om voor altijd misschien alleen te zijn. Je wilt zo graag je geluk terug. En dat zal komen, maar het kost tijd. Je zult zien langzaam aan gaat het beter met jullie allemaal. Neem je tijd. Je voelt vanzelf wanneer het beter gaat. D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vraag me af wat dat toch is met mannen dat ze niet zonder vrouw kunnen zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wordt hier inderdaad ook niet goed van, hoe kun je je kinderen hier nu mee lastig vallen. Het zou zoveel krachtiger zijn als je het alleen deed voorlopig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor beide laatste reacties een hint.
  Als je zoveel wijsneus wilt spelen, doe het dan ook als een KEREL en zet je volledige naam eronder i.p.v. anoniem iemand de les te lezen. Hier wordt ik toch echt niet goed van.
  Paul Franssen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, spelfout hierboven. Het woordje "wordt" moet natuurlijk zonder t.
   Dat krijg je van al die opwinding.
   En aan het verhaal van Klaas is niks "natuurlijk". Dat heeft hij ongevraagd voor zijn kiezen gekregen.
   Paul Franssen.

   Verwijderen
  2. helemaal met deze meneer Paul Franssen eens
   heb er heeeeeeeeeeeeeeel lang over nagedacht
   of ik commentaar zou toevoegen

   groeten Patty

   Verwijderen
 10. Ik vind het juist heel normaal dat je het er over hebt ,en ik gun het je om wanneer je er weer aan toe bent , je leven te delen met een 2e maatje . Tuurlijk zal Bibian niet te vervangen zijn maar je verdiend het om gelukkig te zijn. En door daar nu al niet te zwaar over te doen maar het wel te benoemen is het " straks " ook een vrij normale wending . Tzt gaan we t vast volgen op je blog ;)

  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen