vrijdag 25 juli 2014

Twee jaar

Vandaag ben je twee jaar dood. Ik had met de kinderen pintxos willen gaan eten in San Sebastiaan, geen betere plek om aan jou te denken, maar alles is anders gelopen. Ik heb gisteren bij het straatjekeren de achterruit van ons busje verbrijzeld en nu zitten we wat langer vast op een camping in midden Frankrijk. De tranen stroomden me over de wangen van woede en frustratie.
Lulu wilde uitstappen om het muurtje te schoppen waar ik tegenaan was gereden, maar dat kon er ook niets aan doen.
    Het is hier warm en stil.
    Gisteravond heb ik met onze buren, die ons ten eten hadden gevraagd vanwege de autopech, veel rosé gedronken en over je gepraat. Ik heb ze het filmpje laten zien waar je Ophelia zingt in ‘De Nieuwe Anita’; moeilijk om in te schatten of dat ook voor mensen die jou niet hebben gekend zo indrukwekkend is.
    De jongens zijn groot geworden, je zou ze niet herkennen. Ze hebben hun prachtige lange haar kort laten knippen, want dat is nu eenmaal de mode. Pubers onderscheiden zich door er precies als andere pubers uit zien.
    Valentijn heeft de baard in de keel en praat in raadselachtige korte zinnen, afgewisseld met afgemeten lachjes achter in zijn keel. Swip wisselt bewondering voor zijn oudere broer af met grote irritatie. Ik probeer - niet altijd met succes - boven de partijen te staan.
    Lulu is vrolijk en uitgelaten; ze lijkt met de dag méér op je. Ze wil actrice worden en heeft al veel praktijkervaring opgedaan. Haar laatste wapenfeit is een glansrol in een Amerikaanse commercial voor het wasmiddel ‘All’, waarin ze de rol van Lucy uit ‘Peanuts’ vertolkt. Ze deed dat zo goed dat ik haar niet meteen herkende toen ik haar kwam ophalen op de set.
    Ik ben doorgegaan met schrijven, werk hard aan mijn roman die ‘Hotel Alfabet’ moet gaan heten. Na twee jaar stilte heb ik nu ook wel weer zin om te gaan componeren.
    Ik denk dat we het redelijk goed hebben met elkaar. We zijn je niet vergeten, praten over je, kijken naar de filmpjes die we hebben gemaakt en proberen net zo lekker te koken als jij deed.
Ik kom je regelmatig opzoeken op Sint Barbera om je op de hoogte te houden van alles wat we meemaken, ook al zeg je nooit iets terug. Maar dat hoeft ook niet; wat zou je moeten zeggen?
    Straks gaan we met z’n vieren eten in La Cantina in Chateau-Gontier. Zo leef je in ons voort.


16 opmerkingen:

 1. Prachtig om zo je lief te herdenken. Geen woorden voor! Sterkte vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is heel mooi, sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Klaas, wat heb jij een moed en wat doe je het goed. Ik ben heel blij dat je aan je boek kunt schrijven en weer zin hebt om te gaan componeren, en natuurlijk leeft Bibian in jullie allemaal voort. Het jampotlampje dat ik van jullie heb gekregen na de werkplaatslunch, staat in mijn slaapkamer. Meestal is het donker, maar soms komt er ineens, volkomen onverwacht, een klein lichtstraaltje uit. Elke keer dat dat gebeurt, denk ik even aan die mooie middag dat jullie bij ons waren! Veel liefs voor jullie allemaal, en een hele fijne vakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is heel mooi, sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. je doet het goed en je hebt het goed
  tel je zegeningen
  ook al blijft het gemis
  en het is goed dat je de stilte hebt doorbroken met schrijven
  een fijne vakantie verder
  mvg patty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klaas,
  Tranen in mijn ogen, brok in de keel.
  Het leven is hard......maar ook mooi....je doet het goed.....samen met je kinderen.
  grt, Nell

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh Klaas, wat fijn om wat van je te lezen.

  Twee jaar alweer...
  Ach, en die haren. Hier ook. precies zo. God forbid, ze zouden er eens onderscheidend uitzien, als een hippie, of nog erger, een hipster (whatever that may be)...
  Hier lijkt de rivaliteit minder te worden, ze zijn nu 13 en 15. Maar nog steeds kort haar, dat dan weer wel.

  Hotel Alfabet, zei je? Ik verheug me!

  Hartelijke groet,
  Mirjam


  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn om van je te horen. Ik heb jullie vanaf het begin gevolgd, het raakte me . Wat ik zo wonderlijk vind, is dat wat ik ook van je lees , ik word overvallen door een gevoel van liefde. Zoiets groots verliezen en dan toch zoveel te geven hebben, daar heb ik eigenlijk geen woorden voor. Heb het goed Klaas en ik wens je veel liefs, Sylvie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Klaas, hoe sterk kan een mens zijn ? Ik hoop net zo sterk te kunnen zijn als jij. Ik zit in hetzelfde schuitje. Alleen zijn mijn kinderen groter en zelfstandig al zijn er wel de kleinkinderen. Bedankt...als ik het moeilijk heb denk ik aan jou en jouw positieve ingesteldheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Morgen al weer 3 jaar geleden veranderde jullie leven voorgoed. Succes op deze 'cancerversary'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hufter

   Webdefinities

   Hufter is een informele aanduiding voor iemand die zich bij herhaling niet conformeert aan de geldende sociale regels en omgangsvormen en zich daarmee schuldig maakt aan asociaal gedrag. ...
   **************************************************************************************************************
   dit is mijn antwoord op bovenstaande anonieme post gericht aan klaas te erg voor woorden nog laf ook anoniem posten
   klaas het is iemand die je geen goeds toewenst en die je kent volgens mij


   Verwijderen