dinsdag 18 februari 2014

De complete weduwnaar

‘Het voelt vreemd genoeg ook een beetje alsof ik een kans heb gekregen. De kans om een totaal ander leven te beginnen. Mezelf opnieuw uit te vinden, nieuwe kleren te dragen, opnieuw een beginner te zijn, een amateur.’

Klaas ten Holt woont met Bibian Harmsen en hun drie kinderen in Amsterdam. Samen treden ze op met hun band Emma Peel en zijn ze ‘simpelweg’ gelukkig. Tot Bibian te horen krijgt dat ze ongeneeslijk ziek is. In een roes beleven ze de intense maanden die volgen, waarin Bibian een boek schrijft, Paniekspinnen, en ze samen liedjes schrijven en cd’s opnemen.
Op 25 juli 2012 sterft Bibian thuis, in het bijzijn van Klaas en de kinderen. Moegestreden.
Na de begrafenis, wanneer Klaas met zijn kinderen voor een tijdje naar België vertrekt, is er pas ruimte om na te denken over hoe nu verder, als weduwnaar en als vader van drie opgroeiende kinderen van zeven, elf en twaalf. Klaas begint over zijn nieuwe leven te bloggen en wordt door vele lezers in het hart gesloten.
De complete weduwnaar is het tragikomische verslag van het eerste jaar zonder Bibian, waarin hij er alles aan doet om er met zijn kinderen iets moois van te maken. Tegelijkertijd beschrijft hij het gemis, dat telkens van kleur verandert, blikt hij terug op zijn eigen familiegeschiedenis, en is er ten slotte een nieuwe liefde.

Klaas ten Holt is componist, gitarist, en geeft les aan het conservatorium in Groningen. Hij schreef een veelgelezen column in Het Parool.

‘Dit boek raakt je diep.’
Jeroen Krabbé

27 opmerkingen:

 1. Wat een goed nieuws, Klaas, ik las al in de VPRO-gids dat je ook op de radio komt. Je schrijfstijl is mooi en oprecht en ik ken weinig mensen (naast bv Bibian) die gevoel en emotie zo mooi kunnen verwoorden zonder sentimenteel te worden. Gefeliciteerd en blijf alsjeblief schrijven, het is een gave.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Klaas,

   Mooie smaakvolle cover! Gefeliciteerd! Ik ga hem zeker kopen.

   Liefs, Nina

   Verwijderen
 2. Hoi Klaas. Ik ben heel blij, voor zowel jezelf als ons volgers, dat je deze stap maakt. Liefs, Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Van harte! Wat mooi dat buiten al het verdriet er ook zo een nieuuwe kans is,.is het een bundeling van je collumns, ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je boek is binnen en ziet er goed uit. Wat fijn dit monumentje voor Bibian en jullie liefde.
  Ik hoop dat het veel aandacht krijgt, ik blogde er al over.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jou woorden zijn het waard om op papier gezet te worden. Fijn hoor, gefeliciteerd!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dinsdag valt ie hier op de mat. Erg benieuwd! Gefeliciteerd met deze mijlpaal Klaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie column in het Parool van Theodor Holman, gefeliciteerd daarmee!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het boek "Paniekspinnen" vab Bibian heb ik in één adem uitgelezen. Nu moet ik wel jouw boek lezen, kan niet anders. Gefeliciteerd met deze kans!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Klaas, vannacht luisterde ik naar Radio 1 en werd getroffen door het verhaal. De complete weduwnaar van een geliefde. Het boek van een openhartig en eerlijk persoon over zijn getroffen muze. De lijdensweg maar zeker ook de manier om ermee om te gaan. Hele snelle humor en een bezorgde moeder met een boodschap voor haar kinderen terwijl ze stervende is. Ergens viel het woordje kiemceltumor of een cel die ging woekeren. Herkenbaar, een germinoom in mijn hersenen veranderde mijn leven in 2008. Zes jaar later is mijn persoon een geheel andere dan die daarvoor. Toch zou ik niet willen ruilen met de complete weduwnaar. Heel veel sterkte en een dikke duim!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Luisterde ook naar Radio 1 en complimenten. Goed interview, heldere antwoorden en je maakt me benieuwd naar je eerste roman. Fijn zo'n nieuwe carrière en een benut talent. Ik ben trouwens geen stalkster, maar een onvrijwillige ervaringsdeskundige in kanker, vandaar dat ik zoveel herken en blij met jouw en Bibians eerlijkheid en openheid. Suces, en goede nieuwe reis!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb met zoveel plezier je woorden gelezen, zojuist ook het interview op radio 1 beluisterd. Fijn om je zo te horen.Wat ik zo mooi aan je vind is een bepaalde eenvoud van waaruit je leeft, je dankbaarheid voor de mooie dingen die je krijgt en gekregen hebt, de kansen die je aangrijpt en je laat het leven zo mooi toe , in mijn ogen. Doet me denken aan de Herberg van Rumi......wijze man!! Dankjewel en veel liefs......

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Klaas,
  In had nog even gewacht om je verhaal van/op Radio 1 te luisteren. Op de 1e dag van de lente dat dan toch gedaan. Ik heb het al vaker gezegd: veel dingen herkenbaar, o.a. het plotseling overvallen worden door verdriet en dat dan toch ergens "fijn vinden" omdat je overleden partner dat eigenlijk wel verdient.
  Ook ik hield een blog bij en mijn vrouw is geintervieuwd door het NRC en haar verhaal is, samen met een aantal anderen, in boekvorm uitgebracht. ("Het laatste woord" van Gijsbert van Es)
  Ook leuk om te horen dat je ergens wel benieuwd ben v.w.b. je regelmatige reageerders en hoe die ook onderling soms op elkaar reageren (Patty/Vlasje/ondergetekende). Mocht je toch eens willen weten hoe ik of mijn huis eruit ziet..geef maar een seintje;). Voor mij nu ook gisteren alweer 1 1/2 jaar terug dat mijn vrouw is overleden. De lente voor ons ook veelbelovend?? Ik hoop het!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. https://www.youtube.com/watch?v=D9qs3Vq_AQQ

   dit nummer heb ik erg veel aan gehad
   wat geweest is is geweest
   gun jullie beiden alle goeds
   dat de lente voorspoed moge brengen
   en dat jullie verdriet een plaats moge krijgen
   dat de pijn te verdragen is
   groetjes patty

   Verwijderen
  2. Patty,

   Toeval?.............Ik zit op "onze" voorseizoenplaats en buiten scheen de zon en begon het te regenen. Probeerde een regenboog te ontdekken om die dan te fotograferen, maar het zette niet door. Stom toevallig daarna nog even wat stukjes van Klaas teruggelezen en zag toen pas(!) jouw reactie. Toeval?? In ieder geval bedankt voor je lieve wensen en jij ook sterkte! Theo

   Verwijderen
  3. theo
   toeval bestaat niet
   en heus die regenboog komt echt wel
   zoiets overvalt je geloof me
   wens jullie allemaal fijne paasdagen
   patty

   Verwijderen
  4. Patty,
   Ik was benieuwd of ook jij soms terug kijkt naar eerdere stukjes/reacties.
   Ja dus.
   Ook jij, Klaas, Suus en alle andere volgers fijne paasdagen gewenst!

   Verwijderen
  5. theo inderdaad herlees ik stukjes
   het gaat me ook om de reacties van andere mensen
   vandaag is jouw verjaardag 8 mei
   van harte gefeliciteerd
   en maak er een fijne dag van
   patty

   Verwijderen
 13. Een mooi artikel vandaag in het Brabants Dagblad.
  Alle goeds voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat boek ga ik zeker lezen, ik hoop niet dat je hier nu helemaal gaat stoppen !!?? Ik heb hier N.L. met veel plezier meegelezen en vind dat je het super doet. Theo ook jij veel sterkte !!! Klaas , veel liefs ,Suus.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb nu ook naar het interview geluisterd op radio 1 en ben ik even blij dat je wel alles leest :) Ik helpt je ook uit de droom , Suus is een gewoon mens, oma, echtgenote, lichtelijk grijzend maar jong van geest, twee kleinzonen, schrijft graag en leest nog liever. Ik denk dat je, net als ik, op mijn weblog, beelden maakt bij personen die je niet kent, je vraagt je in ieder geval af hoe zou hun huis eruit zien, ik hoe eerder hoe zijzelf eruit zien. Nu heb ik je beeld waarschijnlijk aan gruzelementen geholpen maar dat moest ik even doen, omdat ik gehoord heb in je stem ( en gelezen in je blog ) dat je humor hebt !!! Lachen is gezond, succes met alles en vooral met je boek ( en) !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Klaas,
  ik ga zeker je boek kopen. Alle hulp en adviezen nodig. Ik sta met miin 46 jarige echtgenoot aan het begin van deze reis. Hij zal niet meer genezen. Ik kan alleen respect uiten voor ieder die dit hebben doorgemaakt. Wat een zware periode

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste "Anoniem", heel, heel, veel sterkte! Mijn advies? Probeer niets te verzwijgen, praat over alles en doe zo veel mogelijk samen, zolang het nog kan. Achteraf spijt hebben van iets wat nagelaten is, roept later (mogelijk) een verwijt naar jezelf op. Probeer ook samen "het allerlaatste" afscheid bespreekbaar te maken/houden en - als dat mogelijk is - daar samen aan te werken. Het was voor mij al de start van de verwerking. Dat dat afscheid nog heel lang op zich mag laten wachten!

   Verwijderen
 17. ik ga je boek zeker kopen Klaas. Groetjes Dietmut

  BeantwoordenVerwijderen
 18. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

  BeantwoordenVerwijderen