zaterdag 4 januari 2014

Luizen

Omdat er op woensdagmorgen in Lulu’s klas geluisd wordt, ga ik elke dinsdagavond met haar onder de douche, gewapend met een fles shampoo, cremespoeling, een borstel, een luizenkam, een washandje dat Lulu voor haar ogen houdt zodat er geen shampoo inkomt, en een handdoek om tussen de sessies door haar gezicht af te drogen. Het is tegenwoordig minder een gevecht dan vroeger, ze ziet er nu zelf ook wel de noodzaak van in.
Ik heb een godsvermogen uitgegeven aan diverse merken luizenshampoo, van ingedikt rattengif tot mild verdovend, maar daarmee ben ik opgehouden. Had ik net de kinderen luizenvrij, zaten ze een week later toch weer onder, omdat een van de klasgenootjes niet behandeld was.
Volgens S. werkt glijmiddel van de condomerie ook heel goed, maar ik heb het nog niet uitgeprobeerd.
De eerste keer dat wij met het verschijnsel werden geconfronteerd, hebben we alle kleren, ook die netjes opgevouwen in de kast lagen, grondig gewassen, de tapijten gezogen en vervolgens met tapijtreiniger behandeld, de gordijnen naar de stomerij gebracht en alle knuffels – okay, op konijn na, die na lang onderhandelen, met een brilletje op meemocht in de wasmachine – in vuilniszakken geknoopt, die wij om de beurt een nacht in de vriezer legden. Toen er nog geen week later opnieuw luizen bij de kinderen werden geconstateerd, waren wij wanhopig: we konden dit toch niet elke week zo herhalen?
Ik kan me overigens niet herinneren ooit zelf luizen te hebben gehad op de lagere school; dat kwam gewoon niet voor. En als het al voor kwam, dan waren het altijd hele vieze kinderen uit armlastige kunstenaarsgezinnen waarvan iedereen ‘het toch al gedacht had’.
‘Doe je je oorbellen uit, Lulu?’
‘Ja, papa.’
Ik ben een keer pijnlijk met de kam in een van haar bellen blijven haken.
‘Mag ik zelf wassen?’
Dat mag, hoewel ik het heerlijk vind haar prachtige lange dikke haar te wassen. Lulu’s puberende broers willen het inmiddels echt niet meer.
Cremespoelen mag ik wel doen, maar daarna wil ze eerst zelf met de borstel de ergste klitten er uit halen. Als ze klaar is, mag ik met de luizenkam.
‘Heb ik luizen, papa?’
Lulu wil altijd precies weten hoeveel luizen ze heeft; het tellen is een belangrijk onderdeel van het ritueel.
Soms zijn het er een heleboel, soms helemaal geen, maar sinds we dit elke dinsdagavond doen, krijg ik nooit meer vernederende telefoontjes van de luizenmoeder dat er bij Lulu ‘lopende’ luizen zijn geconstateerd. Bovendien: hoe zouden die beesten zich anders moeten voortbewegen?
Soms hoor ik van Lulu dat ze ‘neetjes’ had (luizeeieren), maar meestal hoor ik niets, en zolang Lulu het nog toelaat, blijf ik haar trouw kammen.

6 opmerkingen:

  1. Sjonge, luizen. Geen pretje. Je hoort er tijden lang niks van en plots zijn ze weer helemaal "in". Herinner ik me de 3de lagere klas, ik straf moest schrijven omdat ik een klasgenootje voor luizenkop uitgemaakt had, niet omdat ze uit een achtergestelde buurt kwam, wat zo was, maar omdat ze iedereen pestte, en tja, buiten haar wil weet ik nu, anderen met luizen aanstak. Mocht ik de straf voor mijn ouders nog eens overdoen. In die tijd werd ons haar, als het al niet radicaal afgeknipt werd, gedurende een week om de 2 dagen met azijn gewassen of met "Milanaise" shampoo van de apotheek, geen idee of dat nog bestaat.
    Tientallen jaren later waren mijn kinderen aan de beurt. Als ze op school betrapt werden met een neet of een luis werden ze meteen naar huis gestuurd, samen met een brief voor verplicht medisch onderzoek en behandeling en werden pas weer op school toegelaten als ze door de diezelfde dienst neet/luis-vrij verklaard werden. Op zo'n 15 jaar heb ik het maar 1 keer meegemaakt. Mijn laatste netenkam kocht ik 3 jaar terug voor kleindochter die lang fijn haar heeft tot in haar taille. Dat uitkammen was niet leuk. Ik heb die kam nog, gelukkig niet meer nodig gehad. Hoop ik voor jou en je kinderen dat de luizenepisode snel achter je ligt, er zijn wel leukere bezigheden en een mens heeft vast andere zorgen aan zijn hoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. luis a l a r m! gemis van Bibian.......
    liefs maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik herinner me dat er toen ik 8 of 9 was een luizenplaag heerste en ja , daar moest wat aan gedaan worden.
    We zaten met kinderen uit de buurt bij ons in de achtertuin lekker mekaar te vlooien. Met van die dubbelzijdige kammetjes en als je er een op de kam had , moest je die tussen de duimnagels zien te pletten. Ik hoor het geluid daarvan weer, als ik er aan denk. Ik vond dat heel gezellig en leuk intiem. Het gebeurde slechts 1 zomer. Iedere week weer kammen en wassen en van alles en nog wat verschonen lijkt me een hele klus. Hoop dat het snel weer voorbij gaat Klaas.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat echt helpt is teatree olie. Wel de echte geen "nepperd". Een beetje op de kraag van de jas en evt. de kleren, ruikt niet erg lekker maar helpt echt wel !! Er is ook teatree shampoo waar je de haren mee kunt wassen, maar ik doe een druppeltje van die olie bij mijn eigen shampoo en ook dat kan. Gewoon mee beginnen en je voorkomt dat ze ze krijgt, het is altijd zielig toch dat gedoe en het feit dat je beessies in je haren hebt !! Succes en alsnog de beste wensen voor jullie Klaas !!! Liefs Suus

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ach Klaas, ook dit overkomt je zo zonder Bibian. Elke keer loop je tegen andere gemis zaken op. Sterkte. Liefs, nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Luizen, wat een nachtmerrie! Ze komen echt met vlagen inderdaad en zijn enorm lastig te verwijderen. Op de school van mijn dochter heerst ook weer een plaag, pfft! Ik heb een nieuw luizenkammetje aangeschaft (op hulpwinkel) en ik moet zeggen dat deze beter werkt dan de vorige kammetjes en shampoo's etc.! Ze is er sneller van af dan de vorige keren. Nu maar hopen dat ze niet opnieuw 'besmet' raakt.

    BeantwoordenVerwijderen