donderdag 2 maart 2023

In april, mei en juni 1989 speelde ik met mijn gitarenseptet The Seven Slowhands een reeks concerten in de Sovjet Unie, Mongolië, de Volksrepubliek China en Indonesië. We speelden muziek die ik speciaal had gecomponeerd voor het septet dat bestond uit gitaristen Vincent van Warmerdam, Corrie van Binsbergen, Edwin Ligteringen, Franky Douglas, Hans Croon, John van der Veer en mijzelf. Ik hield een dagboek bij.

13 mei
Om een uur of tien neem ik met Vincent een taxi naar het Peace Hotel waar ik om half twaalf een afspraak heb met een meisje van de Shanghai televisie voor een interview. Vanavond zullen ze een paar minuten van ons concert filmen. Het interview is leuk, we blijven nog een uur hangen in de bar van het Peace Hotel waar de Famous Peace Hotel Jazzband inmiddels met veel misbaar een nieuw stuk aan het instuderen is. Als ze later de volgorde van het repertoire voor die avond bespreken, breekt pas echt de pleuris uit. Ik dacht dat dit soort stomme ruzies wel zouden ophouden met de jaren, maar deze zeventigers en tachtigers denken daar heel anders over.
    Ik maak min of meer dezelfde wandeling als gisteren, maar nu met Vincent. Misschien doe ik hem morgen nog wel een keer, zo leuk vind ik het hier. Ik koop een lap zijde voor nog geen ƒ 7,- de meter in een klein winkeltje in de oude Chinese wijk.


    Wanneer we ’s avonds ons tweede concert in Shanghai beginnen zijn we nog in de roes van het concert van gisteren, waardoor we veel te losjes en te zelfverzekerd spelen. Het wordt een slecht concert en het publiek is ook veel minder enthousiast. Second nights, een bekend verschijnsel; iedereen leeft toe naar de premiere en de tweede avond is de spanning er dan af, maar ook de concentratie.
    In de bus heeft iedereen een kater, morgen moeten we ons revancheren. Na het diner (ook minder goed dan gisteren) drinken we nog wat in de bar op onze verdieping. Ze willen mij 103 F.E.C. (± ƒ 55,-) voor twee wodka laten betalen. Na een hele vervelende ruzie met het barmeisje en daarna ook nog met de manager krijg ik de prijs omlaag naar 50 F.E.C. Ik word een beetje grieperig, merk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten